PIKNIK MULTIKULTUROWY z OKAZJI DNIA DZIECKA

W ramach trwającego projektu „Pięknie się różnimy, możemy działać razem” odbywają się od kwietnia 2015 roku różne zajęcia.

1 czerwca 2015 r. odbył się na terenie boiska Szkoły Podstawowej nr 58 PIKNIK MULTIKULTUROWY z okazji Dnia Dziecka. Była cała masa dzieciJ i rodzice.

Na pikniku były organizowane różne zawody sportowe i konkursy. Odbywało się także wspólne malowanie WIELKICH kolorowanek, pochłanianie waty cukrowej, malowanie buziek i poczęstunek. Zobaczcie zdjęcia.

total002b.jpg

2015-06-12 21:45:24, Administrator

SPOTKANIE WIELOKULTOROWE – W DNIU 29 KWIETNIA 2015 R.

29 kwietnia odbyło się na terenie Szkoły Podstawowej nr 58 spotkanie wielkulturowe na temat piosenki.

W spotkaniu wzięło udział 12 dzieci. W tym 6 dzieci polskich i 6 dzieci różnych – innych narodowości.

W czasie spotkania dzieci wzajemnie uczyły się piosenek, rozwiązywały zagadki, znajdowały między sobą różnice i PODOBIEŃSTWA, malowały kredkami koszulki, wzajemnie uczyły się słów i zajadały słodyczami. Dzieciom bardzo podobało się spotkanieJ

total001b.jpg

2015-06-12 21:12:43, Administrator

Grant z Fundacji Batorego

trzy logosy_1.jpg

Projekt realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.

W miesiącu marcu otrzymaliśmy grant z Fundacji Batorego na realizacje projektu "Pięknie się różnimy, możemy działać razem".

Projekt ma na celu pomoc we wzajemnym zrozumieniu, akceptacji i współpracy dzieci i młodzieży z różnych kultur i krajów zamieszkujących wspólnie dzielnice Targówek. Ma wspierać działania wielokulturowego, tolerancyjnego podejścia dzieci i młodzież cudzoziemców. Osią projektu będzie integracja dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 58 z dziećmi z sąsiadującego Ośrodka dla cudzoziemców. Ma pomóc cudzoziemcom w integracji ze środowiskiem polskich dzieci a polskie dzieci uczyć tolerancji dla inności. Celem projektu jest trwała zmiana jak ma nastąpić w postawach dzieci różnych narodów i kultur w nastawieniu do innych. w projekt zostaną włączone całe rodziny, bo to dzięki wyrażanym w domu opiniom i stosunku do cudzoziemców kształtują się postawy dzieci. będziemy proponowali działania w które zostaną włączone dzieci z innych szkół na Targówku (np. konkurs plastyczny na temat tolerancji, czy wspólne stworzenie muralu), aby zmiana nastawienia do inności cudzoziemców mogła nastąpić na całym Targówku.

2015-03-31 10:57:54, Administrator

PIĘKNIE SIĘ RÓŻNIMY, MOŻEMY DZIAŁAĆ RAZEM.

Od 01.03.2015 do 29.02.2016 roku Fundacja Pomocy Rodzinie SOWA będzie realizowała projekt dofinansowany z funduszy EOG:

PIĘKNIE SIĘ RÓŻNIMY, MOŻEMY DZIAŁAĆ RAZEM.

Projekt ma na celu pomóc we wzajemnym zrozumieniu, akceptacji i współpracy dzieci z różnych kultur zamieszkujących Dzielnicę Targówek w Warszawie. Projekt ma wspierać działania tolerancyjnego i wielokulturowego podejścia dzieci i młodzieży polskiej do dzieci i młodzieży cudzoziemców. Osią projektu będzie integracja dzieci i młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 58 z dziećmi z Ośrodka dla Cudzoziemców. Ma pomóc cudzoziemcom w integracji ze środowiskiem polskich dzieci a polskie dzieci uczyć tolerancji dla inności. Celem projektu jest trwała zmiana jaka ma nastąpić w postawach dzieci różnych narodów i kultur w nastawieniu do innych. W projekt zostaną włączone całe rodziny, bo to dzięki wyrażanym w domu opiniom i stosunku do cudzoziemców kształtują się postawy dzieci. W ramach projektu będziemy też  proponować działania, w które zostaną włączone dzieci z innych szkół na Targówku (np. konkurs plastyczny na temat tolerancji czy wspólne tworzenie muralu), aby zmiana nastawienia do inności cudzoziemców mogła nastąpić na całym Targówku.

W projekcie zaplanowane są:
1. Tematyczne spotkania wielokulturowe dla dzieci i młodzieży;
2. Szkolenia na temat odmienności kulturowej, tolerancji i praw człowieka;
3. Warsztaty „Jak bronić się przed przemocą rówieśniczą?”;
4. Multikulturowy piknik rodzinny;
5. Konkurs plastyczny na temat: „Polskie dzieci lubią swoich przyjaciół cudzoziemców”;
6. Działania integracyjne dla rodzin – wspólne wyjścia;
7. Wzajemna nauka języków w formie zabaw;
8. Wspólne zajęcia sportowe;
9. Zajęcia z samoobrony „Jak się bronić w sytuacjach zagrożenia?”;
10. Rodzinny wielokulturowy turniej sportowy;
11. Happening plastyczny połączony ze wspólnym tworzeniem muralu.

2015-03-09 21:29:30, Administrator

Nasza Fundacja działa od roku

Nasza Fundacja działa od roku. Zarówno członkowie organizacji jak i współpracownicy w działaniach pracują społecznie. Korzystamy też ze współpracy z kilkoma wolontariuszami. Księgowość organizacji prowadzona jest przez księgową z firmy zewnętrznej. Nie mamy własnego lokalu pomimo wielu starań w Urzędzie Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy. Na bieżącą działalność mamy użyczony lokal przez Prezesa Zarządu Fundacji w jego miejscu zamieszkania. Nie mamy żadnego majątku trwałego, prowadzimy działalność gospodarczą z której nie pobieramy wynagrodzenia a wypracowane zyski przeznaczamy na działalność statutową Fundacji. Staramy się pozyskiwać środki finansowe od sponsorów, z prowadzonych odpłatnych działań itp. W skład Zarządu i Rady Fundacji wchodzi sześć osób - psycholog z wieloletnią praktyka w zakresie indywidualnej pomocy psychologicznej i szkoleń edukacyjno - zawodowych, pedagog - coach z praktyką w przeciwdziałaniu uzależnieniom i przemocy, dwóch pedagogów z doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą (streetworking i świetlica socjoterapeutyczna), mecenas, radca prawny i kurator zawodowy. Wszyscy od lat angażujemy się w różnoraką działalność społeczną na rzecz lokalnych społeczności. Mamy za sobą rozliczne doświadczenia w pracy na rzecz osób potrzebujących pomocy a siła naszego zespołu polega na ich różnorodności i komplementarności. Działając od wielu lat na terenie m.st Warszawy mamy też licznych współpracowników, partnerów i sympatyków. Obecnie pozyskaliśmy do współpracy osobę z ponad 10 letnim doświadczeniem w aplikowaniu o środki unijne oraz kierowanie projektami i chcemy realizacje projektu wesprzeć o tą współpracę.

2014-12-29 19:27:03, Administrator